Blog

Dag beste volgers,

 

Het jaar rond vinden er allemaal bijzondere dingen plaats op de boerderij. Elk seizoen brengt iets met zich mee.

In het voorjaar is de start van nieuwe leven. Eerste groente worden geplant en gezaaid en met de geboorte van de lammetjes wordt er nieuw leven geblazen in de brouwerij. Lammetjes vangen en hen door hun eerste prille fase heen helpen is een dagtaak. De schaapskudden breidt uit en in de schapenstal huist een heuze familie. 

De lente is voorbij als de lammetjes op zichzelf gaan en grote schapen worden. De kudden valt uiteen in drie delen: De melkschapen, het mannelijke vee onder leiding van de ram en het vrouwelijke vee onder leiding van het vrouwelijke jongvee. Op de groente tuin is de lente voorbij al al het onkruid te voorschijn komt en je de eerste overheerlijke groentes kan oogsten. Planten, zaaien, schoffelen en oogsten alles groeit en bloeid vol levensenergie. 

In de zomer wordt er veel kaas en zuivel gemaakt. Houden we ons bezig met de voederwinning en is er groot aanbod van eigen bereiden zuivelproducten. Ook de tuin met al zijn groenten en de graanakkers, alles komt tot wasdom of groeit uit tot heerlijke producten om te consumeren. 

De herfst is het seizoen van afronding. Het laaste hooi wordt binnen gehaald en de zolder vol stro gepakt. Klaar voor de winter. We bereiden ons voor op het dekseizoen. De melkschapen zijn nog hoog in productie maar er komt een kentering. De zomer energie is aan het afnemen. Tot slot nemen alle jonge rammen afscheid van het bedrijf en zorgen voor een waardevol nieuw product vlees. Het heeft een zomer lang alle ruimte en de tijd gehad te groeien en te bloeien. Ook in de groentetuin wordt volop geoogst, aardappelen en bewaarkolen voor de winter opgeslagen. Er komt langzaam weer rust op de akker. 

De winter is kort. Vlak voor deze korte periode gaat de ram bij de ooien en begint het dekseizoen. Een moment van vooruitblikken dat het ook weer lente wordt . De ooien trekken zich terug om het nieuwe leven wat in hun groeit de liefde en aandacht te geven wat het nodig heeft. Het is een gezellige tijd met de dames in de stal ze zijn aanhankelijk en rustig. Een soort winterrust zou je het ook kunnen noemen. 

 

Wil je meer weten over de avonturen op onze boerderij schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van boerin Saar.